FH-Prof. Dr. Brian Horsak

• Medien und Digitale Technologien
Studiengänge:
  • Physiotherapie (BA)
  • Digital Healthcare (MA)
Institut:
  • Institut für Gesundheitswissenschaften

Kurzprofil

• 2003 – 2008: Magisterstudium der Sportswissenschaften am Institut für Sportwissenschaften, Universität Wien
  • 2009: Wissenschaftlicher Mitarbeiter am Zentrum für Sportwissenschaften, Abteilung für Biomechanik, Bewegungswissenschaft und Sportinformatik
  • 2009 – 2014: Researcher an der FH St. Pölten, Studiengang Physiotherapie, Department Gesundheit
  • 2013: Promotion zum Dr. rer. nat. an der Universität Wien im Fachbereich Biomechanik, Bewegungswissenschaft und Sportinformatik
  • Seit 2014: FH-Dozent an der FH St. Pölten, Studiengang Physiotherapie, Department Gesundheit
  • Schwerpunkte in Lehre/Forschung: Beteiligung und Leitung von grundlagen- und anwendungsorientierten Forschungsprojekten sowie Publikationen und internationale Vortragstätigkeit in den Disziplinen Physiotherapie und Sportwissenschaften. F&E Projekte im Bereich Biomechanik & Bewegungsanalyse, Ganganalyse, Motion Capturing, Elektromyographie. Interdisziplinäre Projekte im Bereich Gesundheit und Technik. Vernetzung von Lehre und Forschung.
  • Tätigkeiten und Aufgaben außerhalb des Hochschulbereiches: Reviewer für internationale Fachzeitschriften im Bereich Biomechanik und Bewegungswissenschaften

Ausgewählte Publikationen

KAVAGait: Knowledge-Assisted Visual Analytics for Clinical Gait Analysis
Wagner Markus, Slijepcevic Djordje, Horsak Brian, Rind Alexander, Zeppelzauer Matthias, Aigner Wolfgang, IEEE Transactions on Visualization and Computer Graphics (TVCG), vol. Early Access, 02/2018.
Reliability of joint kinematic calculations based on direct kinematic and inverse kinematic models in obese children
Horsak Brian, Pobatschnig Barbara, Schwab Caterine, Baca Arnold, Kranzl Andreas, Kainz Hans, Gait & Posture, 2018.
Is the reliability of 3D kinematics of young obese participants dependent on the hip joint center localization method used?
Horsak Brian, Schwab Caterine, Clemens Christoph, Baca Arnold, Greber-Platzer Susanne, Kreissl Alexandra, Kranzl Andreas, et al., Gait & Posture, issue 59, pp. 65-70, 2018.
IntelliGait: Automatische Gangmusteranalyse für die robuste Erkennung von Gangstörungen
Schwab Caterine, Slijepcevic Djordje, Zeppelzauer Matthias, Raberger Anna-Maria, Dumphart Bernhard, Baca Arnold, Breitender Christian, et al. In: Tagungsband, 2ter GAMMA Kongress (Gesellschaft für die Analyse Menschlicher Motorik in ihrer klinischen Anwendung), Hamburg, Deutschland, 2018.
Within-assessor reliability and minimal detectable change of gait kinematics in a young obese demographic
Horsak Brian, Pobatschnig Barbara, Baca Arnold, Greber-Platzer Susanne, Kreissl Alexandra, Nehrer Stefan, Wondrasch Barbara, et al., Gait & Posture, vol. 54, 2017.
Ground reaction force measurements for gait classification tasks: Effects of different PCA-based representations
Slijepcevic Djordje, Horsak Brian, Schwab Caterine, Raberger Anna-Maria, Schüller Michael, Baca Arnold, Breitender Christian, et al. In: Gait & Posture, 26th Annual Meeting of the European Society for Movement Analysis in Adults and Children (ESMAC), 57, Trondheim, Norway, pp. 4-5, URL: http://www.gaitposture.com/article/S0966-6362(17)30712-9/pdf, 10.1016/j.gaitpost.2017, 2017.
Automatic Classification of Functional Gait Disorders
Slijepcevic Djordje, Zeppelzauer Matthias, Raberger Anna-Maria, Schwab Caterine, Schuller Michael, Baca Arnold, Breiteneder Christian, et al., IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics, pp. 1-1, 2017.
Trunk muscle activation levels during eight stabilization exercises used in the functional kinetics concept: A controlled laboratory study
Horsak Brian, Wunsch Rüdiger, Bernhart Philipp, Gorgas Anna-Maria, Bichler Romana, Lampel Kerstin, Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation, vol. 30, issue 3, pp. 497-508, 2017.
Serratus anterior and trapezius muscle activity during knee push-up plus and knee-plus exercises performed on a stable, an unstable surface and during sling-suspension
Horsak Brian, Kiener Marion, Pötzelsberger Andreas, Siragy Tarique, Physical Therapy in Sport, vol. 0, issue 26, pp. 86-92, 2017.
Hip joint center estimation methods do not affect test-retest reliability of kinematic measurements in young obese participants
Clemens Christoph, Schwab Caterine, Kranzl A., Wondrasch Barbara, Baca A, Greber-Platzer Susanne, Crevenna Richard, et al., Poster, presented at the 10th Annual Meeting of the German Society for Biomechanics (DGfB), Hannover, Germany, 2017.

Preise, Auszeichnungen, Ehrungen

• 2. Platz beim MTD-Award, Innovations-Award der medizinisch-technischen Dienste (2015)
  • Sieger beim NÖ Innovationspreis in der Kategorie Innovationen von Forschungseinrichtungen (2016)

Links zu aktuellen Publikationslisten